Malaria (update 14-10-2014)

In tegenstelling tot de commerciele / huisartsenlaboratoria kunt u bij ons 7x24 uur terecht voor malariadiagnostiek EN therapieadvies.

Bij patiënten die teruggekeerd zijn uit een endemisch malariagebied dient bij elke koorts gedacht te worden aan malaria, Patiënten die uit de tropen terugkeren hebben geen 'griep' !

Er zijn diverse sneltesten vrij op de markt verkrijgbaar die de patient zelf al verricht kan hebben. De gevoeligheid van deze sneltesten is laag; een negatieve sneltest sluit daarom malaria infectie niet uit. Bij verdenking op malaria moet op 3 achtereenvolgende dagen een dikke druppel negatief zijn alvorens men malaria kan uitsluiten. 

Direct preparaat

De diagnose malaria wordt het snelst gesteld door microcopische beoordeling van het bloed van de patiënt. Daarvoor dient zowel een dikke druppel- als een uitstrijk-preparaat worden gemaakt

Dikke druppel preparaat

De beste methode voor het aantonen van kleine aantallen parasieten in het bloed, b.v. bij verdenking op malaria ondanks goede profylaxe.

Uitstrijkpreparaat

Hierin kunnen de karakteristieke kenmerken van elke Plasmodium-soort beter worden waargenomen: vooral geschikt voor nadere determinatie van de verwekker. Indien postitief voor malaria tropica (P. falciparum) wordt in dit preparaat ter beoordeling van de ernst van de situatie de parasietendichtheid (het percentage geïnfecteerde erytrocyten) bepaald.

Maken en inzenden preparaten

Voor het maken van een preparaat hoeft niet gewacht te worden op een koortspiek. Er bestaat geen relatie tussen de koorts en de parasitemie.

Serologie

Niet geschikt voor diagnose van acute malaria. Toepassingen:

  • epidemiologisch onderzoek
  • testen van sommige bloeddonoren
  • anemie zonder koorts bij een patiënt, terug uit de tropen met negatieve dikke druppel