Verwekker
Mycoplasma genitalium. Een intracellulair levende bacterie.
Epidemiologie
De prevalentie in Nederland ligt rond de 4,5% van de voor een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) gescreende personen. Dit betekend dat het na Chlamydia de meest voorkomende SOA is. De prevalentie is, zoals bij elke SOA, afhankelijk van de promiscuïteit in de onderzochte populatie.
Wijze van besmetting
Via seksueel contact. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de kans op overdracht van Mycoplasma genitalium op de seksuele partner vergelijkbaar is met die van Chlamydia trachomatis.
Ziektebeeld
Acute en chronische urethritis, epididymo-orchitis bij mannen <50 jaar, cervicitis, vaginale afscheiding, tussentijds en postcoïtaal bloedverlies en PID. Dit zijn ook de indicaties die in de Europese SOA richtlijn gegeven worden om diagnostiek te doen naar Mycoplasma genitalium, als Chlamydia en gonorrhoea zijn uitgesloten. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten die bij Chlamydia trachomatis gezien worden.
Na behandeling van een infectie met Mycoplasma genitalium is altijd een controle nodig om de effectiviteit van de behandeling te controleren. Dit kan gedaan worden middels PCR minimaal drie weken na beëindigen van de behandeling.
Complicaties
Mycoplasma genitalium zou bij vrouwen PID kunnen veroorzaken.
Moleculaire diagnostiek
Diagnostiek van Mycoplasma genitalium wordt gedaan middels een real-time PCR (DNA detectie). Dit kan bij mannen op een urethra-uitstrijk of een ochtend-urine gedaan worden. Bij vrouwen kan een cervixuitstrijk of een (zelf afgenomen) vagina-uitstrijk ingestuurd worden. De uitstrijk kan gemaakt worden met een Sigma ESwab (Copan).
Link naar therapie advies lokale antibiotica formularia:
Antibiotica formularium Rijnstate, Slingeland en SKB
Antibiotica formularium ZGV en ZRT
Let op: drie weken na beëindigen therapie is eradicatiecontrole middels PCR altijd geïndiceerd.
Voor huisartsen NHG-standaarden
Link naar artikel in Huisarts en Wetenschap augustus 2018.